Case study

De-escaleren van grensoverschrijdend gedrag

Auteur
Marlise Mahieu
Oprichter Opire

In 2023 nam een ​​cliënt contact op omdat er informele klachten waren binnengekomen over één van haar waardevolle directeuren. De commercieel directeur had op het niveau van haar directe collega’s tal van confrontaties gehad en zo waren moeizame relaties ontstaan. Er werd over Mildred gezegd dat ze wantrouwend, denigrerend en bedreigend was. Tegelijkertijd spraken anderen juist een groot vertrouwen, loyaliteit en waardering uit voor de leiderschapsstijl van Mildred: helder, echte problemen aanpakken, dingen voor elkaar krijgen en opkomen voor haar mensen.

Onze aanpak begon bij Mildred zelf. De vraag was: ben jij bereid in de spiegel te kijken en een volledig (360) perspectief op jouw leiderschap te krijgen? Bent je bereid om aan problemen te werken zonder repercussies voor de mensen die een 360-review voor je invullen? Met twee ja’s op deze vragen spraken we met de meest problematische relaties (8) en vroegen we 16 anderen een vragenlijst in te vullen met dezelfde vragen als in de interviews. Het resultaat was een gemengd en confronterend 360-rapport. Mildred vroeg een weekend de tijd om de samenvatting te laten bezinken. Vervolgens zei ze dat ze de verantwoordelijkheid nam voor de inhoud van het 360 rapport. Ze was vastbesloten om zichzelf te ontwikkelen en verbeteren op basis van de feedback.

In het voorstel stelden we 7 coachingsessies voor, inclusief ademwerk en ‘voice dialogue’. Parallel daaraan faciliteerden we een drie teambijeenkomsten waarbij verschillende afdelingen hun moeilijkste vraagstukken bespraken in openhartige gesprekken.

Mildred leidde één van deze afdelingen en de openhartige gesprekken die niet plaatsvonden tussen deze afdelingen maakten dat zij vaak teveel verantwoordelijkheid op zich nam en gefrustreerd raakte  als er geen progressie ontstond.  Ze opende deze bijeenkomsten door mensen te bedanken voor hun feedback en haar leerervaringen naar aanleiding van de 360. Ze positioneerde de bijeenkomsten als een kans om het wederzijdse begrip tussen de afdelingen te vergroten. We brachten de natuurlijke spanningen aan het licht en stelden sociale veiligheidsspelregels vast om een ​​veilige omgeving voor natuurlijke inhoudsspanningen te garanderen. De spanningen tussen marketing en commercie kwamen naar voren, evenals tussen IT en commercie. Mildred reikte eerlijk en oprecht uit naar met mensen. Ze vroeg hen om haar een stopteken te geven als ze in ‘overdrive’ kwam of hun grenzen weer zou overschrijden. De coachingsessies hielpen haar om te begrijpen hoe haar jeugdtrauma een rol speelde in sommige relaties op het werk en hoe ze dit problematische gedrag kon stoppen. Haar zelfbewustzijn groeide met de coachingssessies en groepsbijeenkomsten. Ze kon hier direct oefenen, met ander gedrag. De combinatie tussen de inzichten uit het 360 rapport, en de praktische stappen om de problemen tussen teams te herstellen, gaf haar een nieuwe start en gaandeweg verbeterden haar relaties.

Inzichten

Deze casestudy laat het belang zien van zelfbewustzijn en toewijding aan persoonlijke groei bij het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag. Leiders moeten bereid zijn feedback te accepteren en reflectie te willen plegen om hun leiderschapsstijl en relaties te verbeteren. Het gebruik van 360 graden feedback, coaching en gefaciliteerde sessies waarin echte zakelijke conflicten werden aangepakt, vormden een krachtige context voor groei. Het bevorderde ook de cultuur van openheid en wederzijds begrip.

Casestudy is afgeleid en geanonimiseerd uit onze werkpraktijk.

Meer artikelen

Word lid van onze community van changemakers.